POVEĆANA KONZUMACIJA ALKOHOLA TIJEKOM COVID-19 IZOLACIJE: ISTINA ILI LAŽ?

Autor(i)

  • Davorka Sutlović
  • Sanja Mandić
  • Nermina Korać
  • Marina Nestić
  • Vesna Horvat
  • Ivana Vapa
  • Vera Lukić
  • Maja Vujović
  • Marija Definis-Gojanović

DOI:

https://doi.org/10.48188/hczz.1.1.7

Ključne riječi:

KONZUMACIJA ALKOHOLA, COVID-19, IZOLACIJA, SARS

Sažetak

Život većine ljudi širom svijeta promijenio se otkako je započela pandemija SARS-CoV-2 (SARS-CoV - teški akutni respiratorni korona virus sindrom). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prvi registrirani slučajevi u Hrvatskoj bili su 26. veljače, Bosni i Hercegovini 5. ožujka, a u Srbiji 10. ožujka 2020. godine. Za pretpostaviti je kako je zbog stresa uzrokovanog nametnutom izolacijom - konzumacija alkohola počela rasti.

Metode: Kako bi se dobile informacije o konzumaciji alkohola u razdoblju prije i tijekom Covid-19 izolacije, provedeno je on-line anonimno anketno istraživanje u kojem je sudjelovalo ukupno 930 osoba: 542 iz Hrvatske, 219 iz Bosne i Hercegovine i 169 iz Srbije.

Rezultati: Među onima koji su ispunili anketni upitnik bilo je 659 žena i 271 muškarac, uglavnom između 20-45 godina starosti, s visokim ili srednjim stupnjem obrazovanjem. Većina ispitanika je bila zaposlena, živjela je u urbanim sredinama s većim brojem stanovnika. Dobiveni rezultati u istraživanju nisu pokazali utjecaj izolacije na povećanje konzumacije alkohola. Upravo suprotno, 20,21% ispitanika, koji su prethodno konzumirali alkohol, odgovorili su kako su ga tijekom izolacije zbog pandemije bolesti Covid-19 prestali konzumirati. Samo 0,43% ispitanika počelo je konzumirati alkohol upravo zbog izolacije.

Zaključak: Ovo istraživanje daje novo svjetlo na svakodnevnu praksu ljudi tijekom Covid-19 pandemije u zemljama zapadnog Balkana, poznatom kao regiji u kojoj je konzumacija alkohola prilično raširena.

Preuzimanja

Objavljeno

28.04.2021