MIKROBIOLOŠKA DIJAGNOSTIKA INFEKCIJA UZROKOVANIH BAKTERIJAMA UREAPLASMA UREALYTICUM I MYCOPLASMA HOMINIS

Autor(i)

  • Tina Kavelj
  • Anita Novak

DOI:

https://doi.org/10.48188/hczz.3.1.6

Ključne riječi:

MIKROBIOLOŠKA DIJAGNOSTIKA U. UREALYTICUM I M. HOMINIS, KULTIVACIJA, INFEKCIJE MOKRAĆNO-SPOLNOG SUSTAVA, ANTIMIKROBNA OSJETLJIVOST, REZISTENCIJA

Sažetak

Cilj rada: Svrha istraživanja je bila odrediti učestalost infekcija uzrokovanih M. hominis i U. urealyticum u KBC-u Split od 1.1.2020. do 31.12.2020. te odrediti osjetljivost navedenih izolata na antibiotike u istom periodu.

Materijali i metode: Istraživanje je obuhvatilo podatke o pacijentima s dokazanom M. hominis ili U. urealyticum u navedenom razdoblju. Podatci su prikupljeni u Kliničkom zavodu za mikrobiologiju i parazitologiju, Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split. Kao dijagnostička metoda koristio se komercijalni kultivacijski set MYCOFAST RevolutioN, podijeljen u dvije faze testa.

Rezultati: Klinički zavod za mikrobiologiju i parazitologiju u Splitu zaprimio je 638 uzoraka suspektnih na infekciju urogenitalnim ureaplazmama i mikoplazmama. Od toga je u 7% (45 uzoraka) dokazana U. urealyticum te 0,5% (3 uzorka) M. hominis. Ureaplazme najčešće uzrokuju infekcije spolnog sustava i to u žena u generativnoj dobi. Većina testiranih izolata ureaplazmi bila je osjetljiva na doksicikin (94,4 %), eritromicin (82,9 %), moksifloksacin (80,5 %), levofloksacin (77,8 %) i tigeciklin (76 %), a rezistentna na klindamicin (95,8 %). Zbog malog broja dokazanih mikoplazmi, uzorak nije reprezentativan za statističku analizu osjetljivosti izolata na antibiotike.

Zaključci: Rezultati ovoga istraživanja ukazuju na najveću pojavnost urogenitalnih mikoplazmi u žena reproduktivne dobi, što ukazuje na značaj rane dijagnostike i liječenja, kako bi se spriječile komplikacije trudnoće i postpartalnog perioda. Iako je većina izolata dobro osjetljiva na makrolide, potreban je stalni nadzor i ispitivanje osjetljivosti na antibiotike, zbog sve veće i rastuće rezistencije u svijetu.

Preuzimanja

Objavljeno

04.05.2023