POVEZANOST CT-OM PROCIJENJENE MINERALNE GUSTOĆE LUMBALNE KRALJEŽNICE I MASNE INFILTRACIJE MIŠIĆA PSOASA U PACIJENATA MLAĐE I SREDNJE ŽIVOTNE DOBI

Autor(i)

  • Matea Bolčić
  • Danijela Budimir Mršić
  • Ivan Ordulj

DOI:

https://doi.org/10.48188/hczz.3.1.1

Ključne riječi:

CT, KONTRASTNO SREDSTVO, MINERALNA KOŠTANA GUSTOĆA, VELIKI SLABINSKI MIŠIĆ

Sažetak

CILJ: Promjene kostiju i skeletnih mišića povezane sa starenjem istraživane su u prethodnim studijama. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi moguću povezanost CT-om procijenjene gustoće kosti lumbalne kralježnice i promjena velikih slabinskih mišića u mlađoj i srednjoj populaciji, kod koje dobne promjene nisu značajno uznapredovale. Također smo istražili u kojoj mjeri jodni kontrast utječe na atenuaciju kostiju i mišića.

METODE: Retrospektivno su prikupljeni osnovni i CT slikovni podatci pacijenata u dobi od 18 do 49 godina, koji su podvrgnuti multifaznom CT-u abdomena i zdjelice u KBC-u Split od srpnja do prosinca 2021. godine. Vrijednosti CT atenuacije, Hounsfieldove jedinice (HJ), lumbalne kralježnice i velikog slabinskog mišića izmjerene su na razini L4 na nativnim (pretkontrastnim), arterijskim i venskim postkontrastnim snimkama.

REZULTATI: Prosječna dob 113 uključenih bolesnika bila je 40,61 godina, a 51,33 % bili su muškarci. Vrijednosti CT atenuacije lumbalne kralježnice i velikog slabinskog mišića su povezane. Najveća povezanost utvrđena je između dobi i L4, dok je povezanost između dobi i mišića psoasa bila nešto slabija. Nisu primijećene značajne razlike između spolova, osim viših L4 HJ u žena. Primjena jodnog kontrasta značajno je povećala HJ, s prosječnim povećanjem od gotovo 12% u lumbalnoj kralježnici i 18-26% u mišiću psoasu.

ZAKLJUČAK: Vrijednosti CT atenuacije lumbalne kralježnice i velikog slabinskog mišića su povezane u mlađoj i srednjoj populaciji. Promjene vezane uz dob bile su nešto veće u kostima nego u mišićima. Jodni kontrast značajno je povećao HJ i kosti i mišića.

Preuzimanja

Objavljeno

04.05.2023