RAVNO STOPALO U DJECE

Autor(i)

  • Asija Rota Čeprnja
  • Mladenka Parlov
  • Sandra Kuzmičić
  • Vesna Bilandžić
  • Marina Rota
  • Toni Čeprnja

DOI:

https://doi.org/10.48188/hczz.2.1.5

Ključne riječi:

DJECA, RAVNO STOPALO, RIGIDNO, FLEKSIBILNO, LIJEČENJE

Sažetak

Ravno stopalo je stopalo s većom dodirnom površinom s podlogom zbog smanjenje visine ili potpune odsutnosti medijalnog svoda.

Pedijatrijsko ravno stopalo se najčešće dijeli na patološko, kruto ravno stopalo  i fiziološko, fleksibilno ravno stopalo.

Patološko spušteno stopalo pokazuje određeni stupanj ukočenosti i značajno ograničenje pokreta subtalarnog zgloba. Često uzrokuje poteškoće i obično zahtijeva konzerativno ili kiruško liječenje. Fiziološko fleksibilno ravno stopalo je pomično i mekano, predstavlja više kozmetički nego funkcionalni problem. Ono čini ∼95% slučajeva ravnih stopala u djece i pretežno je asimptomatsko. U asimptomatskih pacijenata, nema dokaza koji bi poduprli preventivnu ulogu uložaka, ortoza ili operacija s ciljem odgađanja ili uklanjanja eventualnih budućih simptoma. Rano postavljanje uložaka, koji podržavaju svod stopala ne utječe na njegovu visinu u kasnijoj dobi.

Teški oblici fleksibilnog ravnog stopala tijekom vremena mogu izazivati bolove i funkcionalne probleme i tada zahtijevaju liječenje.

Općenita preporuka  za prevenciju  ravnog stopala je podržavanje prirodnih obrazaca kretanja u dojenačkoj dobi koji će omogućiti pravilan razvoj svodova te  hodanje bez obuće i reguliranje tjelesne težine.

Unatoč širokoj rasprostranjenosti, u literaturu nema usuglašenih klasifikacija i smjernica za liječenje dječjeg ravnog stopala te je potrebno provesti daljnja istraživanja sa ciljem postavljanja univerzalnih smjernica za klasifikaciju, dijagnozu, prevenciju i liječenje ravnih stopala u djece.

 

 

Preuzimanja

Objavljeno

03.05.2022