ČIMBENICI KOJI POGORŠAVAJU NESIGURNOST HRANE I NJIHOV UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI U AFRICI
DOI:
https://doi.org/10.48188/hczz.4.2.3Ključne riječi:
NESIGURNOST HRANE, SUŠA, SUKOBI, KLIMATSKE PROMJENE, POLJOPRIVREDNA POLITIKA, HRANJIVA HRANASažetak
Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), prevalencija nesigurnosti hrane u Africi i dalje je dvostruko veća od globalne razine i sada doseže 58% njezine populacije. Nemilosrdna suša i visoke cijene hrane oslabili su sposobnost Afrikanaca da uzgajaju usjeve, stoku i kupuju hranu za svoje obitelji. Nesigurnost hrane je multifaktorska: sukobi, klimatske promjene, nedostatak pristupa pitkoj vodi, siromaštvo povezano s ekonomskim šokovima i nejednakostima, kao i loše poljoprivredne i prehrambene politike. Rješenja za borbu protiv nesigurnosti hrane su različiti: održivi život u ruralnim područjima i pravičan pristup resursima, pristup ranjivih i nepovoljnih skupina dovoljnoj, sigurnoj i hranjivoj hrani, učinkoviti i održivi planovi intervencija i radnje za
suočavanje s prehrambenom ili poljoprivrednom krizom. Uz čimbenike koji pogoršavaju nesigurnost hrane u Africi, ova pošast i dalje je složen problem koji utječe na ljudsko zdravlje. Napori za poboljšanje sigurnosti hrane moraju osigurati dovoljno kalorija i odgovarajuće hranjive tvari kako bi se ojačali održivi i dostupni prehrambeni sustavi.
Preuzimanja
Objavljeno
Broj časopisa
Rubrika
Licenca
Autorska prava (c) 2024 Hrvatski časopis zdravstvenih znanosti
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.