NAMJERA RAĐANJA TREĆEG DJETETA U FERTILNOJ DOBI - PRESJEČNO ISTRAŽIVANJE

Autor(i)

  • Ante Buljubašić
  • Deana Švaljug
  • Martina Mudnić Pulje
  • Ivana Gusar
  • Jelena Jerković
  • Iris Jerončić Tomić

DOI:

https://doi.org/10.48188/hczz.4.1.4

Ključne riječi:

FERTILITET, FERTILNA DOB, IDEALAN BROJ DJECE, NAMJERA ROĐENJA, PLODNOST

Sažetak

Uvod: Pad broja poroda u fertilnoj dobi prisutan je u sve većem broju zemalja koje su sada primorane donositi mjere za poticanje povećanja plodnosti. Namjera rađanja igra važnu ulogu u predviđanju ponašanja u vezi s plodnošću. Stoga je cilj ove studije istražiti prevalenciju i povezane čimbenike namjere rađanja trećeg djeteta u populaciji žena u fertilnoj dobi te analizirati sociodemografske razlike.

Metode: Presječno istraživanje provedeno je u primorskom dijelu Republike Hrvatske od rujna 2021. do prosinca 2022. Ukupno 1 541 žena u fertilnoj dobi ispunilo je anketni upitnik. Podaci su analizirani softverom SPSS (verzija 22.0). Sociodemografski podatci i podatci o namjeri rođenja trećeg djeteta prikazani su deskriptivnom statistikom. Za procjenu čimbenika utjecaja na sociodemografskoj razini korištena je binarna logistička regresijska analiza.

Rezultati: Prosječna dob ispitanika bila je 30,8 ± 5,2 godine. Samo 5% ispitanika izjavilo je da ima namjera rođenja trećeg djeteta. Najizaraženiji čimbenik namjere rađanja je “Lijepo je gledati djecu kako rastu i razvijaju se” (24%) koji ističe pozitivan stav prema rođenju trećeg djeteta, a “nerješeno stambeno pitanje” (28%) se ističe kao negativan stav prema rođenju trećeg djeteta. Dob ima negativan utjecaj na namjera rođenja trećeg djeteta (OR = 0,96). Žene u kasnijoj fertilnoj dobi (>32 god.) imale su značajno veću vjerojatnost da neće imati troje djece nego žene u ranijoj fertilnoj dobi (<32 god.) (p < 0,001). S poboljšanjem obrazovanja i mjesečnih primanja obitelji, namjera rađanja pokazuje silazni trend. Daljnji prediktori namjere rođenja trećeg djeteta su prvi brak i život u ruralnom području (p < 0,05). I osobe koje imaju dvoje djece sklone su rađanju trećeg djeteta (OR = 1,83).

Zaključak: Namjera rođenja trećeg djeteta još uvijek je niska. Potrebno je osigurati povoljnu populacijsku politiku za fertilnu dobnu skupinu. Adekvatnim populacijskim mjerama povećala bi se mogućnost za promjenu stava i kod dijela populacije koja trenutno izražava negativan stav prema rođenju trećeg djeteta.

Preuzimanja

Objavljeno

09.07.2024