UPOTREBA PICC KATETERA U BOLESNIKA SA ZLOĆUDNOM HEMATOLOŠKOM BOLESTI LIJEČENIH U KLINIČKOM BOLNIČKOM CENTRU SPLIT

Autor(i)

  • Marijana Mikačić
  • Petra Gulić
  • Milan Vujčić
  • Daniela Šupe-Domić

DOI:

https://doi.org/10.48188/hczz.4.1.5

Ključne riječi:

DIVA, PICC KATETER, HEMATOLOŠKI TUMORI, KOMPLIKACIJE

Sažetak

Cilj: U posljednje vrijeme sve se češće postavlja pitanje adekvatnog venskog pristupa u svrhu liječenja bolesnika. S učestalim porastom otežanog osiguranja venskog puta povećava se potreba za postavljanjem centralnog venskog katetera. Već duži niz godina periferno uveden centralni venski kateter i Midline kateter su indicirani za dugotrajnu primjenu lijekova, prvenstveno kod hematoloških bolesnika. Cilj ovoga rada je prikazati iskustva postavljanja periferno uvedenog centralnog venskog katetera pri Klinici za unutarnje bolesti KBC Split.

Metode:  Četrnaest periferno uvedenih centralnih venskih katetera je plasirano na Klinici za unutarnje bolesti pri Zavodu za intenzivnu medicinu za potrebe specifičnog liječenja hematoloških bolesnika. Kao postupak plasiranja katetera korištena je modificirane Seldingerove tehnike uz pomoć prijenosnog UZV aparata.

Rezultati: Postupak plasiranja katetera kod svih bolesnika je protekao bez komplikacija. U dva bolesnika za vrijeme provođenja terapijskog postupka razvila se tromboza vene u kojoj je bio plasiran kateter, a u jednog bolesnika kateter je trebao biti uklonjen radi infekcije uzrokovane kateterom. Jedan bolesnik je preminuo za vrijeme liječenja.

Zaključak: Ovi kateteri omogućuju zdravstvenim djelatnicima adekvatno i sigurnu primjenu terapije, a bolesniku osiguravaju kraći boravak u bolnici bez značajnih komplikacija. 

Preuzimanja

Objavljeno

09.07.2024